Minst 500 SEK (50 euro) till alla som startar på Åland!

De senaste veckorna har travengagerade i hela norden diskuterat den danska stortränarens, Flemming Jensens förslag om förändringar som borde göras inom sporten. Kanske mest uppseende väckte förslaget om att alla hästar som fullgjort ett lopp godkänt, borde belönas med 500 SEK (motsvarande 50 euro). Medan så gott som alla nordiska travbanor avvaktar med beslut om extrapengar, tar Åland fast på saken och testar den direkt vid säsongsstarten lördagen den 29.4.

– Det är alltid en stor utmaning för oss att locka hästar hit, både från Sverige och fastlandet Finland, säger Ålands Hästsportförenings ordförande Barbro Carlsson. – Det är en helt annan sak att sätta hästen i släpet och köra till banan, än att åka färja över ett hav för att komma till tävlingarna, även om vi gör det mycket lätt genom att sköta allt bokningsarbete på kontoret, fortsätter Carlsson. – Vi ser det som en naturlig följd av Åländskt innovativt tänkande, att ta fast på detta och se vad resultatet blir. Efter första travdagen har vi ”facit i handen” och kan sedan snabbt besluta om vi kör med samma extrapengar hela säsongen, avslutar Carlsson.

 

Nyheterna fortsätter i maj

Ålandstravets andra tävlingsdag körs på morsdagen, söndagen den 14.5. Då testas, för första gången i Finland, ett lopp med så kallat dubbelt tillägg, som har döpts till tilläggsjakten. Vid handicap lopp är det vanligt med 20 meters tillägg, efter en viss summa insprungna pengar. 20 meter kan dock vara en ganska kort sträcka vid startmomentet, vilket kan leda till att hela fältet trots eventuella tillägg kommer iväg i en tät klunga. Nu har Ålandstravet ett lopp där ingen startar från 20 meters tillägg, utan tillägget är det dubbla, 40 meter. Det kommer att bli spännande att se hur intresset för denna speciella proposition blir, och framförallt hur loppet kommer att utspela sig.