Eftersnack

Dubbeltravet börjar i moll och slutar i dur.

Årets Dubbeltrav började i moll med 20 millimeter ösregn som avlöstes av stormvindar. Mot kvällen lugnade vädret ner sig men det var givetvis långt ifrån optimalt. Trots detta ställde knappt 300 tappra entusiaster upp i publiken och på stallbacken hade drygt 200 härdade travtränare, kuskar, skötare och hästägare ställt upp tillsammans med sina hästar.

Dag två, då det klarnade upp, hittade knappt 400 personer till biljettluckan för att ta del av vad de aktiva kunde erbjuda inom ramen för vår V65:a.

Dubbeltravet 2019

Tävlingarna inleddes med en outsider ”No Respect” i första loppet, ett Montélopp sponsrat av Skogsindustrier. Samma häst vann också dag två i Ab Lantbruks Montélopp, åter med Ronja Lamminen på ryggen.

I andra loppet presenterar ytterligare en outsider sig. Juhani Partanens ”Västerbo Imtheman” vinner till nästan sex gånger pengarna. En stänkrädd häst som Juhani Partanen i sulkyn därför valde att plocka ut i spåren och köra till med.

Och som hästen körde till!

Men mer om detta längre fram..

Dubbeltravets första dag fortsatte med seger i tredje loppet för fjolårets champion, Riina Rekilä bakom ”Wilds Celebrity”. I lopp fyra fick vi en spännande duell mellan helgens dominant Harri Koivunen och rutinerade Cleas Sjöström bakom ”Keep Me Tooma” som drog det längsta strået den här gången.

Hemmaseger

I V5:ans tredje avdelning kommer en av helgens stora glädjeämnen, i alla fall med åländska mått mätt. Ålandstränaren och tillika Ålandstravets ordförande, Mathias Sandberg, storskräller med stallets stjärna ”Heros Magi” till knappt 33 gånger pengarna.

I princip ostreckad på V5 och det blir korsdrag i kuponghögen.

Värdet hoppar upp från 171 kr till höga 2 580 kr.

Detta var hästens första seger på nionde försöket och en stolt och strålande glad ordförande berättar:

”Min bäbis så det här var riktigt kul, känns väldigt bra! När han kommer till spets så brukar han inte släppa någon förbi sig i träningen så jag hade förhoppningar när han höll ledningen från start.”

Mathias har själv köpt in hästen vid 1,5 års ålder på uppdrag av ägaren Stall Röd Granit. Han berättar att den har en intressant stamtavla med Pastor Stephen som far och Viking Kronos som morfar:

”Framförallt Pastor Stephen har fått utstå en del kritik och dålig publicitet i aveln men det har visat sig nu på senare år att han faktiskt levererar. Heros Magi har varit lite vek i huvudet och barnslig men det ser ut som att poletten nu har börjat ramla ner.”

 

Helgens dominant

I lopp 6 (V5-4) presenterar sig sedan dominanten under årets dubbeltrav, Harri Koivunen, för första gången när han vinner med starka ”Selene Lune (FI)”.

Det blir ytterligare en seger för dagen för Harri Koivunen som totalt tar fem segrar under dubbeltravets två dagar. Till stor glädje för hans finländska supporters som höll stämningen uppe på läktarplats.

Finlands dominans på banan denna helg, både på publikplats och i vinnarcirkeln, gick inte att ta miste på.

Tack till

Under dag två spelades V65 som omsatte knappt 1.5 miljoner vilket får betraktas som mycket bra. En siffra av stor betydelse för Ålandstravet som är beroende av spelintäkterna.

En annan viktig bit är försäljningen av mat och dryck. Försöket med Biff Rydberg alá MeGusta åt de aktiva får betraktas som godkänt. MeGustas ”Pulled Pork Burgare” och ”Taco Boats” blev också ett mycket uppskattat komplement till våra populära hamburgare från Dahlmans.

”Dag ett var försäljningen under förväntan men dag två har varit riktigt bra och jag är nöjd”, säger Gustav Rustner grundare och ägare till ”MeGusta Food Truck”.

Vårt försök med Happy Hour och halva priset på fatöl slog också väl ut och fatölen tog slut innan stängning.

”Vi hade kunnat sälja 5-6 fat mer”, konstaterades både i ”Vinnarhålet” och ”Caféet”.

Vinnartäcken delades ut till vinnande ekipage från Skogsindustrier, Nova Alandia, Eckerö Linjen, Paf, Ab Lantbruk, Mariehamns Central Antenn, Nya Åland, Ömsen, Rosenblads Trädgårdsbutik och Blomsterting,Great Burger samt Ålandstravet

Eckerö Linjen gav två vinnande kuskar hederspriser i form av en kryssning t.o.r. för två inklusive skärgårdsbord. Sex hästskötare för vinnande ekipage fick också fina silversmycken av Guldviva på hästtema i hederspris.

Vi vill som vanligt rikta ett stort tack till alla partners och sponsorer för er delaktighet i att göra våra travtävlingar möjliga och uppskattade. Vi får heller inte glömma bort alla frivilliga funktionärer som gör ett stort arbete i det fördolda.

Ett extra stort tack från föreningen går till Thomas Alqvist som tvingades offra både värmning och körning uner fredagen för att åtgärda ett problem som hade uppstått med ljudanläggningen.

Här vill jag också lyfta fram ”Ponnytravsektionen” som var på plats och presenterade ponnytrav för de som var intresserade. Detta tycker i alla fall jag borde bli ett återkommande inslag under våra tävlingsdagar.

Så ett stort tack till alla som bör ta åt sig för era fina insatser denna helg!

Helgens utropstecken

Jag vill avsluta med en liten inblick i travvärlden, från stallbacken. Tränaren Juhani Partanen och hans team kom till helgen med ett gäng hästar och flera mustiga historier i bagaget. Under helgens första dag kom vi att samtala om ”Västerbo Imtheman” som överaskat de flesta inklusive tränaren själv med sin minst sagt övertygande seger i lopp två under dag ett (rundade fältet ute i vida spår).

”Hästen gick för 250 00 kr på auktion och hamnade hos Joakim Lövgren”,  berättar Juhani.

”Men den är stänkrädd och går inte bakom andra så Joakim ledsnade. Den gick därför ut på ny auktion för 26 000 kr och jag och brorsan kunde inte låta bli att åka och titta.”

Juhani Partanen slog till och tog sig an hästen, trots vetskapen om problemen. När ”Västerbo Imtheman” så vinner sitt första lopp, i sin första start i livet, här på Ålandstravet, så är stämningen givetvis mycket god i stallet. När hästen sedan vinner andra dagen i V65:ans sista avdelning på ett lika övertygande sätt, genom att runda och fullständigt köra över konkurenterna, så är stämningen givetvis på topp.

Juhani Partanen är märkbart tagen:

”Vilken jädra häst.. vilken jädra häst!”, upprepar han när jag är på besök i stallet.

Vi går runt och tittar på exteriören och förstår alla som är där varför dena valack gått för 250 000 kronor på auktion. Kusken Danne Jansson som precis har kört honom till seger skiner som en sol.

Vi ställer upp för ett segerfoto och Juhani Partanen upprepar:

”Vilken jädra häst.. vilken jädra häst!”

BESÖK VÅRA PARTNERS